Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl



Wyświetlono archiwalną wersję wątku "Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl" z forum pl.pregierz





Adam Czajka - 16 Lis 2007, 07:47

hey

Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl
i dla serwera Aster, który to oznaczył jako spam.



mirekm - 16 Lis 2007, 08:01


hey

Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl
i dla serwera Aster, który to oznaczył jako spam.



Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
żeby odkryć, że coś jest nie tak.

pozdrawiam,

mirek


Oiolosse - 16 Lis 2007, 08:13


Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
żeby odkryć, że coś jest nie tak.



Jej, faktycznie, Ty sprawdzasz dokladnie kazdy adres url na ktory
wchodzisz ;

Widzac linka

http://www9.fotka.pl.agentidJAKISNUMER.mar4ip.com/service/profil?5yAm...

wiesz, ze to sciema poniewaz powinien wygladac tak:

http://www.fotka.pl/profil/JAKISNUMER?z=db2bf05f54b94474afa06ed0c6bfa18

Oio


Mikołaj Menke - 16 Lis 2007, 08:15


hey

Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl
i dla serwera Aster, który to oznaczył jako spam.



Piętnuj admina serwera za to, że przepuszcza taki syf.



Janusz 'Kali' Kaliszczak - 16 Lis 2007, 08:20



| Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
| żeby odkryć, że coś jest nie tak.

Jej, faktycznie, Ty sprawdzasz dokladnie kazdy adres url na ktory
wchodzisz ;

Widzac linka

http://www9.fotka.pl.agentidJAKISNUMER.mar4ip.com/service/profil?5yAm...

wiesz, ze to sciema poniewaz powinien wygladac tak:

http://www.fotka.pl/profil/JAKISNUMER?z=db2bf05f54b94474afa06ed0c6bfa18



No ja akurat najpierw to zauwazylem, a dopiero potem to, ze TB mi to
podpowiedzial ;)


pikus - 16 Lis 2007, 08:20

| Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
| żeby odkryć, że coś jest nie tak.

Jej, faktycznie, Ty sprawdzasz dokladnie kazdy adres url na ktory
wchodzisz ;



Wystarczy dobrze spojrzec na link lub w przypadku zafalszowania adresu
linka najechac i przeczytac co sie pod spodem znajduje

Widzac linka

http://www9.fotka.pl.agentidJAKISNUMER.mar4ip.com/service/profil?5yAm...

wiesz, ze to sciema poniewaz powinien wygladac tak:



Widac. Od razu. Na fotke wszedlem chyba raz w zyciu a od razu mi ten adres
podpadl i przygladnalem mu sie bardziej


Oiolosse - 16 Lis 2007, 08:53


Wystarczy dobrze spojrzec na link lub w przypadku zafalszowania adresu
linka najechac i przeczytac co sie pod spodem znajduje




Widac. Od razu.



Widac. Ale nie od razu. Skoro, ja widzac cos takiego zastanawiam sie,
czy to fake czy prawda, to 99% gospodyn domowych wogole nie dopusci
mysli o fake'u.

Na fotke wszedlem chyba raz w zyciu a od razu mi ten adres
podpadl i przygladnalem mu sie bardziej



Nie jestes typowym internauta. Jestem pewien, ze Twoja zona/dziewczyna
kliknelaby nawet po sprawdzeniu linka.

Oio


mirekm - 16 Lis 2007, 09:17



| Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
| żeby odkryć, że coś jest nie tak.

Jej, faktycznie, Ty sprawdzasz dokladnie kazdy adres url na ktory
wchodzisz ;

Widzac linka

http://www9.fotka.pl.agentidJAKISNUMER.mar4ip.com/service/profil?5yAm...

wiesz, ze to sciema poniewaz powinien wygladac tak:

http://www.fotka.pl/profil/JAKISNUMER?z=db2bf05f54b94474afa06ed0c6bfa18



Jasne, trzeba mieć doktoraty z kryminalistyki i psychologii, żeby
zorientować się, że to fake:

"Witaj,

Użytkownik Percy przesyła Tobie następującą wiadomość:
Czesc! [...]

http://www.fotka.pl/profil/Kontakt.html ..."

pozdrawiam,

mirek


Oiolosse - 16 Lis 2007, 09:42


Jasne, trzeba mieć doktoraty z kryminalistyki i psychologii, żeby
zorientować się, że to fake:



Ehhh... Nie znam sie na fotce.pl ale nie zdziwilbym sie gdyby tak
wygladaly ich standardowe powiadomienia.

Oio


Janusz 'Kali' Kaliszczak - 16 Lis 2007, 10:02



| Jasne, trzeba mieć doktoraty z kryminalistyki i psychologii, żeby
| zorientować się, że to fake:

Ehhh... Nie znam sie na fotce.pl ale nie zdziwilbym sie gdyby tak
wygladaly ich standardowe powiadomienia.



Dokladnie tak wygladaja ich prawdziwe powiadomienia ;)


Adam Czajka - 16 Lis 2007, 10:22

hey

| Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl
| i dla serwera Aster, który to oznaczył jako spam.
Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
żeby odkryć, że coś jest nie tak.



No i jak, podbudowałeś swoje ego?

To że wazelinuje automat nie znaczy, że bez niego bym sobie nie poradził
mistrzu logiki.

Wazelinę powtarzam, bo nie każdy użytkownik e-maila musi się znać na
Phishingu czy innych niebezpieczeństwach w sieci i dobrze, że takie
automaty istnieją.


mirekm - 16 Lis 2007, 12:37


hey

| Wazelina dla Thunderbirda za alarm przy fałszywym mailu z fotka.pl
| i dla serwera Aster, który to oznaczył jako spam.
| Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
| żeby odkryć, że coś jest nie tak.

No i jak, podbudowałeś swoje ego?



Z moim ego to niemożliwe.

To że wazelinuje automat nie znaczy, że bez niego bym sobie nie poradził
mistrzu logiki.



To proszę bardzo. Zadanie: pokaż, gdzie w poprzednim poście twierdziłem,
że  sobie nie radzisz. Na razie, jedynie ty subtelnie sugerujesz, że
mógłbyś mieć z tym kłopot.

Wazelinę powtarzam, bo nie każdy użytkownik e-maila musi się znać na
Phishingu czy innych niebezpieczeństwach w sieci i dobrze, że takie
automaty istnieją.



No i super. Tak samo nie każdy uczulony na orzechy, musi wiedzieć, że
czekolada z orzechami może zawierać orzechy. Stąd na opakowaniu
ostrzeżenie: Może zawierać śladowe ilości orzechów. Mam pisać, co myślę
o autorach i adresatach takich ostrzeżeń?

pozdrawiam,

mirek


DeJotPe - 16 Lis 2007, 14:54



| Hmm, piętno dla ludzi, którzy muszą wspomagać się głupimi automatami,
| żeby odkryć, że coś jest nie tak.

Jej, faktycznie, Ty sprawdzasz dokladnie kazdy adres url na ktory
wchodzisz ;

Widzac linka

http://www9.fotka.pl.agentidJAKISNUMER.mar4ip.com/service/profil?5yAm...

wiesz, ze to sciema poniewaz powinien wygladac tak:

http://www.fotka.pl/profil/JAKISNUMER?z=db2bf05f54b94474afa06ed0c6bfa18



nie, maile były z HTML i były tylko linki "kliknij tu", tudzież nazwa
profilu.


DeJotPe - 16 Lis 2007, 14:56


Jasne, trzeba mieć doktoraty z kryminalistyki i psychologii, żeby
zorientować się, że to fake:

"Witaj,

Użytkownik _Percy_ przesyła



i pod podkreślonym ukryty jest link do www.fotka.pl/php=blabla;dużo
tekstu;przekieruj_na:www.inny.url

Wazelina dla TPSA, hi, hi
Zupe Yum Yum Hot wazelinuje
"wazelina" za odwage publiczna dla Kazimierza M. bylego premiera, dzis prezia
Piętno dla Visuala i wazelina dla Dev-C++ pod Windows i Kdevelopera pod Linuksa
  • numer 800
  • regedit jak znalezc klucz cd
  • key account manager zarobki
  • indeks 68
  • links 277
  • wieslaw krolikowski
  • linia 400 kv w poblizu dzialki
  • skad bierzecie sile
  • doping wisla mp3
  • Skupisko postów z for dyskusyjnych : Index